KRIST KRALJ

Kao kraj, kao sažetak svega što smo živjeli kao kršćani tijekom cijele godine, dolazi naš susret sa Svetkovinom Krista Kralja.

Tijekom svake nedjelje, i na obične dane, osjećali smo Isusovu pratnju, koji je postao suučesnik u mnogim našim situacijama. Sa slijepcem iz Jerihona molili smo ga za svjetlo; s uzetim smo molili Gospodina za vjeru; s Marijom Magdalenom smo otkrili da su naši grijesi mali ili nikakvi, u odnosu na veliku Božju milost.

Je li Bog smeta danas? Ne! Ali nekima očito da. Svetkovina Krista Kralja svemira, je poziv na bratstvo i velikodušnosti. On je postao brat i stoga smo mi braća unatoč tome što se ponekad tako i ne ponašamo.

Smeta li Bog danas? Ne! Ali nekima očito da – velikom dijelu onih koji žele vladati svojom voljom, protiv mnogih i odbacivanjem drugih. A, Isus Krist Kralj, nalazi se u samom središtu naše osobne i cjelokupne povijesti na koju nas Crkva podsjeća: Stvoritelj nas je stvorio i Stvoritelj nas čeka.

Na ovu svetkovinu vidimo Kraljevstvo raspršeno po svijetu. To je kraljevstvo koje, s kraljem koji upravlja, nama pokazuje prijestolje koje bez riječi govori sve: to prijestolje je križ. Kralj, koji bez riječi, sve čini sa svojom prisutnošću, svojim pogledom i svojim svjedočenjem. Krist Kralj, između ostaloga, nas poziva da se svaki dan malo okrenemo oko sebe i svog postojanja. Ne možemo reći: “Ti si kralj”, ako onda nakon toga mu ne želimo predati svoje sposobnosti, ne nudimo mu naše vještine i ušutkavamo svoj glas u onim situacijama koje zahtijevaju naše svjedočanstvo i našu podršku.

Kada se želi ušutkati Kristov nauk, Božje zapovijedi, kada se žele donositi zakoni koji se protive našoj vjeri i našem vjerskom uvjerenju. Kada vjeru žele prikazati da nije vrijednost, nego opium.  Zašto bi biskupi ili svećenici morali biti ti koji će okrenuti jedan obraz pa drugi, kada treba braniti naša vjerska uvjerenja? Zašto bi morali uvijek svećenici biti bi koji će podići glas, u ime Boga i naših vjerskih uvjerenja, kada se ismijava naša vjera? Pa danas ima više nego ikad, u intelektualnom svijetu, laika koji mogu staviti stvari na svoje mjesto, razjasniti pojmove i da se razlikuje Kraljevstvo Božje od Kraljevine hirovitih i čudnih ” kraljevstava” onih koji ponekad žive kao kraljevi a nisu to.

Svetkovina Krista Kralja. To je priliku i izazov da ga stavimo u središte našega života.