NEDJELJNA MISAO 1. KOR A

Izgleda da čovjek luta u ogromnoj pustinji čišćenja i pokore. Vjerojatno nam se baš ne sviđaju ove riječi! Ove riječi i poruke se čuje tako rijetko u medijima ili u prijedlozima naših državnih i lokalnih vođa! Do sada su nam govorili sve suprotno: protiv čišćenja, spominju korupciju; protiv pokore, govore o raskoši ili udobnosti.

Ali, Isus nam dolazi ususret. Da bi bili vjerni Bogu, kako je On sam bio u svojoj borbi sa zlom, moramo odgovoriti vjerom, nadom i ljubavlju.

Isus nije žudio za kruhom u trenucima gladi, i kad bi odbijao tako ukusnu hranu, to je bilo zato jer je slijedio Božju volju da on bude kruh ljubavi za čovječanstva. Više je volio biti hrana nego jesti. Kasnije je i sam rekao za sebe „ja sam kruh živi i tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će zauvijek“.

Isus se nije htio pokloniti pred zlom. Zašto? Zato što mu je to priječila njegova vjera u Oca, duboka i nepokolebljiva vjera. Znao je da će, ako se pokloni, tom gestom završiti svoju slobodu i započeo svoju konačnu sudbinu.                               

Gledajući oko sebe možemo zaključiti da nas se stalno zove da se klanjamo i klečimo pred nekim bogovima koji, poslije, tako ispada, postanu bič za naše zdravlje i dobrobit.                        

Do jučer nam se govorilo “jedi, troši, putuj, trči i uživaj”. Danas, iz istog izvora, čujemo suprotno: ne troši, ne putuju, ne pali svjetlo, i ako imate auto … ne vozi više od 100 kilometara na sat. Živimo u stalnoj suprotnosti i zbunjenosti: tenta nas da kušamo slatko i onda odjednom postanemo razočarani, i sve postaje gorak okus.

Kršćanski život, poput Isusa u pustinji, je poziv na zrelost i dosljednost. Bog pomno prati naše korake, brine za nas, čuva nas na zavojitim cestama života (iako nam se ponekad čini da nije tako)… .ali, Bog, ne može stalno biti u toku naših budalaština, naših ucjena ili našeg nedostatka predanosti.

2. Bilo bi dobro, na ovu prvu korizmenu nedjelju, napraviti ozbiljnu promišljanje o tome da nam kušnje dolaze u susret i kako ćemo reagirati na njih. Hoćemo li biti obeshrabreni, zbunjeni, pasti u beznađe ili zabludu.

Kršćanski život je stalna borba: između dobra i zla, između bogatstva i siromaštva, između Boga i bogova koje susrećemo u našem putovanju kroz svijet. Isus je imao i mi, stalno imamo borbe i kušnje. Na koju stranu ćemo mi stati?

Promišljajmo o tome ovaj prvi korizmeni tjedan.

JL