NEDJELJNA MISAO 2. KORIZMENA

Pomalo uronjeni u korizmu i u razmišljanje o križu shvaćamo da svaki put koji započinjemo, prije ili kasnije pokazuje trnje. Isus, na svom putu do slave, najavljuje da očekuje trenutke boli, patnje, usamljenosti i smrti. Oni to nisu razumjeli i, zbog tog, radije bi živjeli u oblaku na vrhu Tabor, nego se spuštali i susretali sa stvarnošću, koja uvijek nije bajna.

Preobraženje, između ostalog, nas poziva da nastavnom svoj hod po zemlji. Biti kršćanin znači, također, biti jak u borbi i očuvanju svojih ideala, sa svim posljedicama pa čak podrazumijeva i smrt. Možda će reći pa ti si lud, pa to je fanatizam, to nije vjera, ali pogledajmo samo kršćane koje se ubija samo zato što su kršćani, ali se nisu odrekli svoje vjere i svojih ideala.

Ali, kao i Petar, Jakov i Ivan, mi bi radije živjeli vjeru u pamuku. Bez previše zahtjeva. I, često se odlučujemo za takav jednostavniji način. Mi bi željeli živjeti u snovima.

Isus, koji nas uvijek vraća u stvarnost, preobražava se kako bi razumjeli da vjernost Bogu, nije oslobođena patnje, žrtve, kušnje i samoodricanja.

Ona tri prijatelja, koji su ostali zapanjeni pred onim što su razmišljali i živjeli odjednom počinju shvaćati veliku istinu: Isus je puno više od prijatelja. On je netko tko krije savršenu unutarnju ljepotu. Oni su i dalje čuvali sjećanja o Isusovim čudima. Ali što je ovo? Je li ovo bilo moguće predvidjeti? Mislim da ne. Da ih zahvati Gospodnja slava, iznenađeni onim kojega su toliko voljeli, s kojim su provodili svoje vrijeme, zbog kojega su sve ostavili: Isus im se pokazuje preobražen.

Vjerojatno su sva tri učenika sišla s gore Tabora potpuno oduševljeni, promijenjeni, obnovljeni ovim događajem.

– Prijatelj je više od prijatelja: on je Bog

– Isusovo lice je više od lica čovjeka: to je Božansko lice

– Isusovo tijelo je više od krvi i mesa: ispunjeno je Božjim životom,

Kako ovo razumjeti? Kako sve ovo objasniti svojim kolegama, drugim apostolima?

Slijediti njega, često puta boli, ali se i isplati.

JL