NEDJELJNA MISAO 30. KG B

U današnjem evanđelja vidimo susret Isusa Krista i čovjeka koji se zove Bartimej sin Timejev, koji je bio slijepi prosjak. I kad je čuo da Isus prolazi, iziđe i poče zvati: “Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se?”

Ime (titula) koju je dao Isusu bila je vrlo znakovita. Titulom “Sin Davidova” prihvaća ga kao Mesiju. A, Mesija znači Spasitelja. U biti, Bartimej je zapravo rekao: “Spasitelju, netko je ovdje koga treba spasiti!”

Njegov vapaj morao je dotaknuti Isusa na osobnoj razini. Prvo ga je nazvao njegovim pravim naslovom i drugo je pozvan da učini ono što je bilo vlastito da učini samo Mesija – da dade vidi slijepima! Jedna stvar koju je Isus morao učiniti je stati i obratiti pažnju na čovjeka koji je ispunjen vjerom i koji je trebao božanski dodir. Trebao se zaustaviti i donijeti svjetlo u tamni svijet slijepog Bartimeja.

I Isus ga zamoli da dođe! Njegova ustrajnost ga je dovela Isusu koji ga je pozvao.

Kad je došao do Isusa, Isus ga upita: “Što hoćeš da ti učinim?” Isus je znao da je on slijepi prosjak, ali on je htio da mu ispuni posebnu želju. Možda je želio financijsku pomoć, a ne božansko liječenje.

Ovo je trenutak za nas da budemo specifični u našim zahtjevima. De ne budemo općeniti: “Želim da me Bog blagoslovi, želim da stvari postanu bolje i sl.”. To su općenitosti. Moramo biti specifični.

Bartimej je bio vrlo specifičan: “Želim opet vidjeti!” To je bio vrlo specifičan zahtjev. Ovo je pokazatelj da je Bartimej došao Isusu ne samo s određenim zahtjevom već i s dubokom vjerom.

Nakon što ga je Isus izliječio, Bartimej nije prkosio svojim kritičarima, nije otišao kući i sudio s onima koji su mu željeli oduzeti imovinu. Naprotiv, radije je gledao osobu koju slijedi (Isus Krist – Spasitelj) i pravo mjesto gdje ide (Jeruzalem).

I mi bi se danas trebali upitati: “Što radimo kada primimo Božju milost?” Je li mu se u zahvaljujemo i slijedimo ga gdje nas vodi ili odlazimo od njega kako bismo se brinuli o našim materijalnim i sebičnim interesima. A sigurno nas ima puno koji smo se zadužili kod Boga na milostima koje nam je dao.