NEDJELJNA MISAO 6. KG

Da bismo bolje razumjeli Blaženstva, možda nam treba duhovno buđenje. Samo osoba koja se uzda u Boga uvučena je u izvor života. Ta osoba se ne treba brinuti. U biti, današnja čitanja govore o povjerenju. U što ili u koga stavljamo svoje povjerenje? U Bogu i njegove putove ili u sustavu vrijednosti ovoga svijeta? Nije li daleko bolje donositi odluke koje uključuju povjerenje u Boga? Najdragocjenija stvar u cijelom svijetu je svijest da ne sudjelujemo u bilo kakvoj nepravdi.

Dakle, što je značenje blaženstava? Ono što Isus osuđuje jest da bogatstvo bude moja opsesija i sve ono što želimo imati, dobro mišljenje u javnosti, tijelo koje će drugi hvaliti itd. A posebno kada naš fokus stavljamo da lišimo siromašne i potrebite onoga što je potrebno za njihov dostojan život.

Važno je shvatiti da Isus ne govori protiv materijalnog bogatstva ili pravilne ishrane ili da čovjek bude sretan. On nije bio protiv toga. Nije li nahranio mnoge ljude, uskrisio mrtve i donio sreću i radost tolikim ljudima?

Blaženstva su izbor. Isus ne donosi zakon o tim blaženstvima. On nam govori da krenemo iznad površine kako bismo razumjeli Božje načine.

Kad se mi usudimo vidjeti i prihvatiti sebe u svom svom siromaštvu, onda  Isus gleda na svakoga od nas i kaže: Blago vama koji se obratite meni za pomoć. Blagoslovljeni ste vi koji shvaćate svoju stvarnu potrebu za mnom. Ja sam na vašoj strani i spreman pomoći.

„Blago“ i „jao“ su poziv da se usudimo pogledati na sebe tko smo i što smo uistinu. Isus nam blaženstvima daje smjernice za naš svakodnevni konkretni život. Želi nas voditi na našem putovanju da se ne izgubimo; da nas ne zaslijepe svjetovni standardi i sustavi vrijednosti.