NEDJELJNA MISAO 7. KG

Pljačkaš je noću ušao u kuću bogatog poslovnog čovjeka namjeravajući ukrasti sve što je mogao pronaći vrijedno: novac, zlato, možda dragulje itd. Supruga i troje mladih tinejdžera čuli su buku, ustali su da vide što se događa. Pljačkaš se uspaničio kad je vidio da netko ima u kući i odmah pucao i ubio je ženu. Kasnije ga je uhvatila policija. Pitali su suprug te mlade žene što bi htio da se dogodi čovjeku koji je ubio njegovu ženu. Njegov je odgovor zapanjio sve. Rekao je: „Opraštam ubojici moje drage žene. Ja sam kršćanin i moja vjera mi govori da volim svoje neprijatelje“.

Koliko bi nas moglo dati odgovor da je netko koga volimo, netko potpuno nevin, ubijen? Ne bi li doista bilo teško? Ipak, to je Isusova radikalna poruka u današnjem evanđelju. Jer, kaže, da je takav naš Nebeski Otac prema svakome od nas. Prema Isusu, ‘Ako ljubite svoje neprijatelje i činite dobro, imat ćete veliku nagradu i bit ćete sinovi i kćeri Svevišnjeg ‘. On nastavlja: “Budi milosrdan kako je tvoj Nebeski Otac milostiv”.

Kako je ovo teško u praksi.

Onda se sjetim posjeta i opraštanja koje je pokojni sveti papa Ivan Pavao II. dao Mehmetu Aliju Agcu, turskom ubojici koji je pucao i ranio ga 13. svibnja 1981. u Rimu.

Nismo li u velikoj napasti da uzvratimo “okom za oko”? Bog ne traži od mene da riješim sukob u Venezueli ili Palestini, ali me pita , postoji li netko kome odbijaš oprostiti ili pokušavaš se osvetiti? Isus danas jednostavno govori svakome od nas: Znam da je jako teško voljeti svoje neprijatelje i oprostiti im. Ne možete to učiniti sami. Pitajte me za pomoć i ja ću vam omogućiti da učinite ono što sada mislite da je nemoguće ”.

Možda ste u fazi života u kojoj ste možda povrijeđeni zbog nečega ili nekoga i planirate osvetu. Možda ste “u pravu” jer niste krivi. Međutim, odvojimo malo vremena da razmislimo što nam Isus danas govori:

Vašim neprijateljima, pokažite ljubav.

Onima koji te proklinju, blagoslovi ih .

Svakom tko vas udari, nemojte uzvratiti.

Svakom tko traži, dajte (ako imate).

Svima koji vas vrijeđaju, pokazujte milost i oprostite.

Dok idemo u novi tjedan, nastojmo držati naše oči na ovim Isusovim uputama.