NEDJELJNA MISAO – KRIST KRALJ

Na ovaj blagdan Krista Kralja običnim sebi dajemo jedan sažetak, kako i koliko smo bili na ovom put, kroz ovu godinu, uronjeni u život, smrti i uskrsnuće Isusa Krista. Jesmo li ga prepoznali? Jesmo li prihvatili darove njegove milosti? Jesmo li mu otvorili svoja srca?

Poput vojnika koji ne razumije Isusov jezik s križa, takvi možemo biti i mi. Ali moramo se formirati kao katolici i kršćani. Kršćanin bez oblikovanja, formacije,  je ostavljen na milost i nemilost “pametnjakovića” ovog svijetu.

Da bismo razumjeli Gospodstvo Isusa Krista, na ovaj dan Krista Kralja, potrebno je razmišljati o njemu na križu. Jer to nam služi da bolje vidimo i shvatimo koordinate i način življenja, razmišljanja i djelovanja Isusa: ljubavi prema ljudima ispunjavajući volju Božju.

Okrenimo se Kristu i molimo njegovu zaštitu kada izgled svijeta propada; kad nas drugi moderni i suvremeni pozivaju da im se klanjamo –  gubeći svoje dostojanstvo, pa čak i da ne budemo ono što jesmo. Ovaj kralj koji, rođen u siromaštvu, mali, skroman, tih, i koji je – danas- uzvišen na križu (također od drveta), bez previše buke (kao u Betlehemu), ponizan (bez bogatstva , ali s nutarnjom ljepotom) nas poziva na vjernost. Želimo li biti njegovi? Jesmo li spremni boriti se za njegovo kraljevstvo?

Svetkovina Krista Kralja. Bog, na Božić, sići će s neba da bude s čovjekom. Danas, s križa, on nas uči da -put služenja, ljubavi i predanja – je najbolji način da se jedan dan popnemo do njegove prisutnosti. Je li nam se sviđa ovaj tron (ovo prijestolje) u obliku križa? Želimo li vladati s Njim?

Neka nam kraj ove godine pomogne da stavimo Isusa, ako smo ga udaljili, u središtu našeg života, našeg poziva, naše obitelji i našeg razmišljanja.