NEDJELJNA MISAO – PRVA DOŠAŠĆA

Advent nam dolazi reći da će s Kristom biti dobro ono što radimo i da, Krista, trebamo primiti s vjerom i radošću. Neka nam je dobrodošao i ovaj Advent!

Koje je bilo Božje čudo nad čudima? Ni manje ni više nego navijestiti Isusovo rođenja. Vjerojatno je najteža namjera pristupiti kao Otac muškarcima i ženama našega vremena.

Njegovo rođenje sa sobom mora nam donijeti radost. Mora nam donijeti želju da budemo bolji ljudi i bolji vjernici. Jer dolazak Gospodnji, trebao bi donijeti polet na životnom putu, promjenu tamo gdje stanuje stari čovjek i nadu gdje raste nesigurnost.

Kako ne zahvaliti Bogu za čudo Kristova rođenja! Danas ne možemo nego otvoriti oči. Ne smijemo ih zatvoriti. Nada nas čini da gledamo i dalje od onog što planina skriva. Nada nas poziva da i budni sanjamo. Zašto? Zbog čega?

Moramo naučiti čekati, jer, uz Božju pomoć, sve se može poboljšati: i materijalno i duhovno. I moramo vjerovati, jer, iako neki kažu da i bez spominjanja Boga, svijet može funkcionirati samo po sebi, iako vidimo da se oblak nesigurnosti, straha neprestano nadvija na našu dobrobit, našu ekonomiju…

A, za čekati, moramo biti na oprezu. Nada se može izgubiti vrlo lako, ako se previše oslanjamo na prolazne senzacije koje štete onom autentičnom, zdravom i istinitom.

Kad Bog ponovno dođe, hoće li naći kršćane da spavaju ili, naprotiv, da su mu vjerni i budni? Kada Bog ponovno dođe, hoće li naći vjernike koji gledaju zvijezdu (koju su gledali pastiri i mudraci) ili zavedeni i uljuljkani raznim reklamama ili željama javnosti?

Svake godine evanđelje nas poziva i potiče da živimo kršćanski Božić. Iz javnog govora se izabacio govor Sretan Božić. Govori se samo sretni blagdani, blagdanski popusti, blagdani. Koji su to blagdani??? Što mi slavimo na Božić. Vjernici na Božić slave rođenje Boga, i slave ga tako da se ispovjede i dođu na njegovu gozbu, sv. Misu. Puno njih želi od Božića praviti limunadu. Mi vjernici čuvajmo autentičnost Božića. Uljepšajmo svijetlom svoje domove, ali i svoje duše.

Podignimo oči. Gospodin dolazi, a to je nešto veliko. Dolazi u malenosti. Mnogi nisu bili svjesni (iako to nije nešto novo), ali ono što je važno je da oni koji žude zvijezdu na nebu, da dobro pripreme svoje živote, tako da njegov dolazak donese nešto novo.

Oni koji slave neke blagdane (ne znam koje) neka u središte svojih života stave bijele medvjede, sobove, jelene, djedove… Ti koji slave blagdane, njima je važnije kupiti nekakav poklon, nego se ispovjediti i na Božić otići na svetu misu. Mi koji slavimo Božić (a ne blagdane), u središte svog doma i života stavimo Isusa Krista.

J.L