NEDJELJNA MISAO 2. KG C

U evanđelju sv. Ivana, Isusova čuda, uzimaju jednu riječ:  znakovi. I s tim znakovima ćemo otkriti bogatstvo i veličinu koju Isus posjeduje. Nakon krštenja, započinje njegov javni život i on sada obznanjuje svoju svrhu i razlog svog dolaska.

Onaj tko želi otkriti Isusovu osobnost, ne mora ništa drugo nego se približiti njegovim znakovima. Vidjeti ćemo, između ostalog, da njegova misija ima jedan cilj: usrećiti ljude. Danas, započinjemo vrijeme kroz godinu, i započinjemo ga sa svadbom u Kani.

Božićno vrijeme se ne može zaboraviti. Zašto je Isus došao? Zašto se Bog rodio u siromašnim jaslicama u Betlehemu? Bog se rodio, da ljudi prepoznaju njegovu prisutnost, njegovu ljubav i moć u Isusu Kristu. Pjevali smo pjesme, o jaslicama, zvijezdama, svjetlu, okupljali se na obiteljske objede; ali sada očekujemo najvažniju stvar: krenuti s njim i staviti se u njegovo poslanje!

Božić je bio kao zračna luka u koju je Bog sletio kao dijete. Ali Bog nas poziva da krenemo. Da pođemo zbog Isusa i, s Isusom, i iz prve ruke zaronimo u to ogromno prostranstvo- koje je nebo- u kojem kuca Božja srce (u srcu Krista), gdje Bog govori (na usne Isusa Krista), ili gdje se vidi Božja ruka (u znakovima Isusa Krista).

S Isusovim krštenju smo stali na putu s njim. A sada na svadbi u Kani počinjemo nazrijeti cijeli krajolik u kojem nam Isus počinje darovati prvo ukusno vino, koje nam svijet krade ili koje se ne nalazi u ovom društvu.

Sa sv. Ivanom, znak svadbe u Kani, ima punu snagu i danas. Gdje mi propuštamo sreću? Koji je to potpuniji banket na kojem kušamo vodu našeg postojanja, a ostavljamo dobar liker osobnog susreta s Isusom?

Dobar glas o Isusu se ne može svesti samo na “malo dijete” rođeno u jaslama. To dijete je naraslo, kršteno je i, ako ćemo sada na njegov život gledati kao da je rendgenska slika, vidjet ćemo da obilježja njegove osobnosti nama pokazuju dubine čije dno se nalazi u Bogu .

Jesu li blagdani moga života bogati ili siromašni? Hoću li tražiti pomoć od Isusa kao i Marija u Kani Galilejskoj i biti svjedok i živjeti u uvjerenju da je Boga s nama?!

I, na kraju, gledajmo u Isusa kao i Marija … i recimo: Radit ćemo ono što nam Ti kažeš ili predložiš!

JL