6. USKRSNA (A)

Na ulaznima vratima obično ima brava. I da bi ušli u neku kuću ili prostoriju, potrebne su dvije stvari: da otključate izvana ili ga netko otključava iznutra. Sve drugo bi bila provala. A postoji jedna afrička poslovica koja kaže da kad nekome otključate vrata, istovremeno otključavate i usta.

Uskrsno vrijeme završava blagdanom Duhova, koji slavi izlijevanje Duha Svetoga na apostole koji su se okupili u Gornjoj sobi (Dj 2,1-14).  To znači da se mora otključati i ući u Gornju sobu prije nego što primi darove i plodove Duha Svetoga. Ako se Gornja soba mora otključati, koji su onda ključevi koji bi se trebali koristiti za otključavanje?

Odgovor na gore navedeno može se naći u uvodnim riječima današnjeg evanđelja: „ako me ljubite, držat ćete se mojih zapovijedi. I molit ću Oca i on će vam dati drugog branitelja da uvijek budete s vama. ” Ako pažljivo pogledamo ovu uvodnu izjavu, otkrit ćemo da dolasku Duha Svetoga treba prethoditi ljubav i čuvanje Božjih zapovijedi. Stoga možemo reći da su ljubav i poslušnost ključevi pomoću kojih možemo otključati vrata u Gornju sobu u kojoj se susret planira. Moramo razumjeti da se ova Gornja soba nalazi negdje unutar nas; u našim dušama.

Ljubav je lako jedna od najčešće korištenih riječi na svijetu. Ljudi to ispovijedaju, roditelji to osjećaju za svoju djecu i očekuju to zauzvrat, glazbenik pjeva o ljubavi, pjesnici i većina religije to propovijeda. Iza svih ovih, ljubav nije samo ono što mi kažemo; ljubav je iznad riječi. Nije ono što osjećamo; to je izvan osjećaja. Nije ono što pjevamo; melodičnija je od bilo koje pjesme. Ljubav je ono što činimo. 

Danas je Isus stavio naglasak na držanje Božje zapovijedi kao pokazatelja ili izraza naše ljubavi prema Bogu: “ako me ljubite, držat ćete se mojih zapovijedi”. Ta je izjava doista vrlo duboka u razmišljanju. Ovdje razumijemo da ne možemo uistinu držati Božju zapovijed, osim ako nas ljubav prema njemu pokreće ili uguši.

 Izjava kao što vidimo gore, počela je riječju “ako”. Ovdje razumijemo da nas Isus ni na koji način ne prisiljava da ga volimo i držimo njegovu zapovijed. U osnovi je naša odluka i izbor voljeti ga ili ne voljeti, držati se njegove zapovijedi i ne održavati njegovu zapovijed. Na koji god način, naš izbor ima svoje dobitke i gubitke. Primanje Duha Svetoga kojega očekujemo i uskoro bismo slavili ima mnogo veze s ljubljenjem Bogom i izvršavanjem njegove zapovijedi. Čuvanjem Božje zapovijedi iz ljubavi imamo pristup drugom zagovorniku; Duh Sveti. Stoga govorimo o ključevima ljubavi i poslušnosti kao vrlo bitnim i neophodnim ako želimo primiti Duha Svetoga.

Pokušajmo razmišljati ovaj tjedan kako i koliko ljubim Boga, s obzirom kako i koliko čuvam Njegove zapovijedi.

frb