MOLITVENI SUSRET: “Isuse, blaga i ponizna srca, očuvaj me od duha oholosti!”

MOLITVENI SUSRET ZA STUDENTE, MLADE (i sve one koji se tako osjećaju)

u četvrtak, 18. 11. u 20 sati,

u sklopu kateheza o

Sedam glavnih grijeha i kreposti kojima ih možemo pobijediti

Dođi, pridruži nam se i budi dio molitvenog zajedništva!
Dođi i donesi svoje srce, želje, nakane i zahvale pred milosrdnim Bogom koji se za sve nas brine!

Svjetski dan mladih

Papa Ivan Pavao II. na svetkovinu Krista Kralja 1984. najavio je održavanje Svjetskog dana mladih (SDM) i pozvao mlade iz cijelog svijeta da dođu u Rim na Cvjetnicu 1985. na zajednički susret s Papom. Tom prigodom je između ostalog rekao: Na ovaj blagdan (…) Crkva proglašava Kristovo Kraljevstvo, koje je već prisutno, ali još uvijek raste u svojoj tajni prema punom očitovanju. Vi ste, mladi, nezamjenljivi nositelji dinamike Kraljevstva Božjega, nada Crkve i svijeta. 

Od tada se već 36. put po redu, jednom godišnje, obilježava Svjetski dan mladih po mjesnim Crkvama, a svake druge do treće godine organizira se međunarodni Svjetski dan mladih.U svojoj proročkoj viziji Papa Ivan Pavao II. je spoznao zašto su potrebni ovakvi susreti: Svi mladi moraju osjetiti da su voljeni i da ih Crkva treba. Zbog toga je važno da cijela Crkva s Petrom današnjih dana bude više posvećena mladim ljudima, njihovim brigama i problemima, te njihovim težnjama i nadama prenoseći im iskustvo vjere, Kristovu ljubav i istinu. 

Papa Benedikt XVI. u više navrata je naglasio da su ovakvi susreti providnosni dar za Crkvu, lijek protiv umora vjere i nova evangelizacija provedena u praksi. Prema mišljenju pape Franje SDM pruža izvanredno moćno misijsko poslanje za cijelu Crkvu, a osobito za mlađe naraštaje.Do sada je održano 15 međunarodnih Svjetskih dana mladih počevši od onoga u Rimu (1986.) pa do idućeg koji je zbog koronavirusa odgađan i zakazan za Lisabon od 1.-6. kolovoza 2023. Ovi veliki susreti mladih iz čitavog svijeta s Papom održavaju se početkom kolovoza u različitim zemljama, traju više dana i privlače stotine tisuća mladih. (Madrid 2011.; Rio de Janeiro 2013.; Krakov 2016.; Panama 2019.).

Prema pastoralnim smjernicama Dikasterija za laike, obitelj i život rad s mladima i njihova vjerska formacija treba biti pastoralnim prioritetom od velikog značaja u koje treba ulagati vrijeme, energiju i resurse. Mnogi mladi nisu u mogućnosti sudjelovati na međunarodnom Svjetskom danu mladih pa je zbog toga potrebno da im mjesna Crkva omogući jedan takav događaj na lokalnoj razini kako bi doživjeli svoje osobno iskustvo festivala vjere, imali prigodu za svjedočenje, zajedništvo i molitvu.

Zato je Papa Franjo pozvao na pojačano slavlje Svjetskog dana mladih u biskupijama i odredio da se ovo slavlje umjesto na Cvjetnicu održava na svetkovinu Krista Kralja, počevši od 2021. godine. Ključni proglas koji mora biti u središtu dijecezanske proslave jest: Primite Krista! Dočekajte ga kao kralja u svojim životima! On je Kralj koji je došao spasiti. Bez njega nema istinskog mira, istinskog unutarnjeg pomirenja i istinskog pomirenja s drugima. Bez njegova kraljevstva i društvo gubi svoje ljudsko lice. Bez Kraljevstva Kristova nestat će svako istinsko bratstvo i sva istinska blizina onih koji pate.

Svjetski dan mladih u našoj župnoj zajednici obilježit i proslavit ćemo u četvrtak, 18. 11., s Molitvenim susretom u 20 sati i u četvrtak, 25. 11. s Euharistijskim klanjanjem u 20 sati.

Dođite, molimo za mlade i zahvalimo se Bogu za sve milosti koje nam je udijelio.