VIS Dominik

Kada su po našim crkvama, pred tridesetak godina i nešto više godina, počeli odzvanjati zvukovi klavijatura, gitara, bubnjeva, mandolina i flauta, tada smo počeli shvaćati kako i glazba može podijeliti čak i vjernike.

prvi sastav u Dominika 1Mladi su s oduševljenjem prihvatili zvukove spomenutih glazbala, dok su neki stariji vjernici govorili da ta glazba oskvrnjuje sakralni prostor te da bi, svakog nastupa takvih glazbenika u crkvi, trebalo opet posvećivati Bogu i narodu posvećena mjesta.

Bilo je to davne 1969. godine. prvi sastav u Dominika 2Mladi su širom rastvorili vrata crkve braće dominikanaca u Splitu, dopustivši modernoj glazbi da uđe. I ušla je. I bi pozdravljena od mladih vjernika i od nekih koji ne bijahu baš mladi. Iz početka su ovi drugi dolazili iz tzv. znatiželje, bar su tako govorili, ali su se brzo priviknuli na nove zvukove. Crkva je iz nedjelje u nedjelju, bivala sve punijom i to vjernicima svih životnih dobi. Tako je počeo VIS Dominik. Tako je nastavio i nastavlja. Drago nam je i to nas, jučer i danas, a najviše veseli, što smo kroz proteklo razdoblje, svojim pjevanjem i sviranjem, privlačili ljude na nedjeljne mise. Također nas veseli što su danas mnogi popularni estradni pjevači i svirači prve glazbene korake učili u našem sastavu. Kroz sastav je prošlo zaista puno darovitih pjevača, svirača i skladatelja. mob novi 348Većina skladbi, čiji su autora članovi našeg sastava, s naših albuma, Put ljubavi i Pružimo ruke, S Bogom u glavi, Dominiče dobri oče pjevaju se po mnogim hrvatskim crkvama, kao i u mnogim zemljama u kojima žive Hrvati. Objavili smo i dvije Božićne kasete, koju su također dobro prihvaćene.

No, nama je, ipak, najdraže što nas vjernici u našoj crkvi i našem gradu još uvijek rado slušaju. Naš bi se sastav vjerojatno davno ugasio da nije bilo naših slušača, koji su nas svojim pozornim slušanjem podupirali i poticali na rad i stvaralaštvo.

Možda se čudite što ne spominjemo sve one koji su udarili temelj našem sastavu, koji su ga gradili i usavršavali, kroz protekla tri desetljeća. Nije ni to bez razloga. Naš je sastav, ipak, sastavljen od vjernika. Mi smo Božje djelo. Duh nas je Božji nadahnuo da davne 1969. godine počnemo skladati, svirati i pjevati Bogu i narodu. On nas je kroz sve proteklo razdoblje nadahnjivao da svjedočimo i drugima prenosimo svoju vjeru, nadu i ljubav.

VIS Dominik i danas radi punom parom. Vježba dva puta tjedno, piše nove pjesme, javno nastupa i naravno, sprema novi album.2010-01-07-19-split-cd

Danas VIS Dominik čine: Jozo Čirko (voditelj), Damir Vujević (bas gitara), Ante Petričić (akustična gitara), Ante Balarin-Đipalo (klavijatura), Ivan Trpimir Lozić (vokal i klavijatura), Karlo Dotur (lead gitara), Marin Šarić (ritam gitara),  i naši vokali: Tihana Petra Herceg, Tina Roščić, Petra Milas, Ana Miljak, Katija Opačak, Lucija Čotić i Vjera Jurkić.

Tihana Petra Herceg, član VIS-a Dominik

 

Albumi:

Put ljubavi (1985)

Pjevajmo – slavimo Božić (1986)

Pružimo ruke (1987)

Božićni album (1992)

S Bogom u glavi (2006)

Dominiče, dobri oče (2008)

Hvala, Dominiče (2017)

 

Ostale pjesme:

 

4. Gospe, ribara težaka

 

5. Croatio – Domovino

 

 

Galerija: