Odrasli (Treći red)

Dominikanski Treći RedU temeljnoj konstituciji dominikanskog reda §9. nalazimo definiciju dominkanske obitelji: „Dominikanska obitelj sastoji se od braće klerika i suradnika, monahinja, sestara, članova svjetovnih instituta i članove svećeničkih i laičkih bratstava“. Propovijedanje Radosne vijesti oca Dominika, te druge braće i sestara privlačilo je mnoge pobožne duše koje su željele biti svjedoci Istine o Bogu i čovjeku u svijetu, po uzoru na Dominika i druge zajednice dominikanske obitelji. Znano je da za života oca Dominika nije bilo organiziranog Trećeg reda, ali je već sedmi Učitelj reda Munio de Zamora dao napisati Pravilo nazvano „Treći Red pokore sv. Dominika“, a papa Honorije IV isto je potvrdio 28. siječnja 1286. Kroz više od sedam stoljeća Treći red sv. Dominika djeluje u Crkvi i svijetu darujući velebne primjere življenja svojega kršćanskog života. Spomenimo samo neke: Sveta Katarina Sijenska, blažena Ozana Kotorska, sveta Ruža Limska, bl. Pier Giorgio Frassati, Girgio La Pira i mnoge i mnogi drugi.

Dolaskom dominikanaca u Split, godine 1245. polagano nastaju zajednice vjernika kojima je propovijedanje braće bilo nadahnuće da svoje vjerničko življenje i svjedočenje vjere nalaze u karizmi i duhovnosti dominikanskog Reda. I danas u Splitu djeluje Treći red i ovo je prigoda da u ovoj 800.-oj obljetnici Reda pozovemo sve Vas koji i danas imate potrebu intenzivnijeg življenja Vaše vjere da se uključite u poslanje dominikanskoga Reda i Trećeg reda svetog Dominika. Kao i u svakoj obitelji treba zajedništvo osoba svih životnih dobi. Različitost oplemenjuje!

Svake prve nedjelje u mjesecu, u l7:00 sati sastajemo se u prostorijama splitskog samostana i promišljamo ljepotu molitve, duhovnog usavršavanja, zajedništva i apostolskog djelovanja članica i članova Trećeg reda danas.